نگاهی به تاریخ عمومی ترکان کوره سونلی
                                                                                                                                                                                                دکتر توحید ملک زاده

یکی از وقایع مهم اواسط دوره حکومت صفویه در آذربایجان  ورود جلالی ها به آذربایجان و در این میان  حرکت طایفه « کوره سون/کوره سین » لی به سلماس و استقرار آنها در سلماس و خوی می باشد. کوره سینلی ها از ایل #چپنی çəpni یکی از 24 قبیله ترکان #اوغوز بودند که  تعدادی از آنان بعد از اسلام به آناطولی آمده بودند. نام چپنی ها قبل از اسلام در کتیبه های کول تیقین و یئنی سئی و بعد از اسلام در کتاب دیوان لغات الترک محمود کاشغری و جامع التواریخ فضل الله همدانی و شجره تراکمه قاضی بهادر خان همراه با شکل طمغا و مهرهایشان آمده است.  اینان قبل از صفویه در آناطولی در جنوب دریای سیاه در منطقه «گیره سون»  ترکیه زندگی می کرده و تمایلات صوفیانه داشتند .  همین امر سبب بروز اختلاف ها و تنش هایی بین عثمانی های طرفدار شریعت و چپنی ها یا کوره سونلی های بعدی طرفدار طریقت گشت. بر اساس نوشته های ولایت نامه از کتاب اهل طریقت  ، چپنی ها از مریدان اولیه حاجی بکتاش ولی بودند. 
♻️♻️♻️♻️♻️♻️

 در سال  1279  میلادی چپنی ها بصورت دسته جمعی در  سینوپ در کنار دریای سیاه دیده می شوند . در تاریخ منطقه از درگیری چپنی ها با حکام طرابوزان سخن به میان آمده است .
چپنی ها در زمان اوزون حسن به حکومت آق قویونلوها پیوستند که در رأس انها ایل – آلدی بگ قرار داشت . در زمان صفویه نیز چپنی ها زیر فرمان امپراطوری صفوی قرار داشت . باقی چپنی های ساکن عثمانی در جنگهای مختلف عثمانی – صفوی به نفع صفویان وارد جنگ می شدند.  مثلاً در یکی از جنگها قلعه ارجیش Erciş را تسلیم صفویه نمودند . در سال 976 ( 1568) به فرمان سلطان عثمانی تمام چپنی های وان از منطقه هم مرز آذربایجان اخراج شدند .


♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️

در زمان سلطنت سلطان طهماسب در میان افراد گارد شاهی ، نفراتی از چپنی ها هم دیده می شوند . در وان علیرغم تضییق عثمانی ها به آنها از نفوذ چپنی ها کاسته نشده بطوریکه در سال 955 (1548) در زمان سلطنت سلطان سلیمان قانونی ، حاکم وان از ترکان چپنی بود و جالب اینکه در عین زمان حاکم اورمیه سلیمان چلبی نیز از ترکان چپنی بود وی در جنگ با عشایر کرد کشته شده . 
پس از ورود چپنی ها به سلماس محتملا در قرن شانزدهم میلادی از آنجایی که اینان از محال « گیره سون » عثمانی (شمال  شرق آناطولی ) آمده   بودند در میان مردم آذربایجان به گیره سون لی یا کوره سونلی مشهور شدند. کوره سونلی ها در طی تاریخ با نهایت نجابت و  آرامی در منطقه زیستند و در وقایع سیمیتقو در سالهای 1300 به بعد جمعی از آنان به ترکیه مهاجرت کرده و از طرف دولت تازه تاسیس ترکیه در روستاهای خالی از سکنه وان اسکان داده شدند. در سالیان اخیر جمعی از کوره سونلی های وان به شهرهای آنکارا، استانبول و ازمیر مهاجرت کرده و وارد بدنه دولت و ملت ترک درآمده اند.

♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️

لهجه اهالی محال کوره سونلی سلماس مابین لهجه آذربایجان و آناطولی می باشد. فولکلور اینان نیز عیناً مانند سایر مردم آذربایجان و آناطولی می باشد. تحقیق درباره لهجه ، آداب و رسوم و بررسی مونوگرافی روستاها و مناطق کوره سونلی نشین وظیفه هر آذربایجانی می باشد

 


@kurasunny

❇️کانال روستاهای کوره سنی❇️


مشخصات

  • جهت مشاهده منبع اصلی این مطلب کلیک کنید
  • کلمات کلیدی منبع : چپنی ,کوره ,عثمانی ,سونلی ,آناطولی ,زمان ,کوره سونلی ,مردم آذربایجان ,مهاجرت کرده ,ترکان چپنی ,زمان سلطنت ,زمان سلطنت سلطان
  • در صورتی که این صفحه دارای محتوای مجرمانه است یا درخواست حذف آن را دارید لطفا گزارش دهید.

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

مشتی چت Allen علیرضا اصل عبیاوی پور مجله زندگی خرید فروش تجهیزات پزشکی بجنورد کجا هستم امداد خودرو اتوچک کیلینیک اتوماسیون صنعتی Eric